Ook zakendoen met consumenten

Bij veel groothandels wordt het lijntje tussen B2B en B2C steeds dunner. Primair lever je aan de professionele verwerker of detailhandel, maar je bent ook aantrekkelijk voor de eindgebruiker omdat je nu eenmaal een mooi en uitgebreid assortiment biedt. Je levert niet alleen B2B maar ook steeds meer aan de consument. Coronamaatregelen met gesloten winkels jagen deze transitie nog verder aan.

Vooraf betalen

De geldstroom (betalingen) loopt in dit segment vaak anders. Waar je bij B2B afspraken maakt met de afnemer over betalingen en de afnemer op rekening koopt, ligt dat bij B2C toch anders.

Je kunt en/of wilt niet bij iedere nieuwe klant een kredietcheck uitvoeren, maar je wilt wel heel graag leveren, dus laat je de klant vooraf betalen. In E-Commerce land is dat tegenwoordig goed geregeld door met iDEAL of Credit Card het winkelmandje af te rekenen. De transactie is dus al betaald voor je ermee aan de slag gaat. Je hebt hierbij zekerheid over de betaling en de klant heeft eenvoudig en vertrouwd kunnen betalen.

Contactloos betalen

Beschik je over een showroom of geef je telefonisch of via andere kanalen advies over een verkooptransactie en de particulier (of zzp-er) wil de goederen komen ophalen of wil de goederen bij de eindklant afleveren, dan wil je dezelfde zekerheid over de betaling. In de normale wereld vraag je iemand naar de winkel te komen om af te reken, of bij de chauffeur een pintransactie te doen. Echter past dit niet in de tijd waarin alles contactloos moet. De winkel is niet eens open en je probeert de chauffeur zo weinig mogelijk in contact te brengen met de afnemer.

Gelukkig zijn er oplossingen om deze afnemers een bericht te sturen waarmee ze met één druk op de knop de betaling kunnen doen. Eén van die Providers is Mollie. Mollie genereert een betaallink, die je naar de afnemer stuurt waarbij deze kan kiezen voor de door hem/haar gewenste betaalmethode (Credit Card, iDEAL, Klarna etc). Erg makkelijk voor de afnemer en zekerheid voor een beveiligde betaling.

Mollie betaalprovider

Enkele voordelen van Mollie op een rij

 • Één contract. Alle bekende online betaalmethodes met slechts één contract
 • Één integratie. Gebruik alle bekende betaalmethodes met slechts één integratie
 • Meerdere banken. Verhoogde conversie door samenwerking met meerdere banken
 • Altijd veilig. Mollie voldoet aan alle beveiligingseisen, van PCI-DSS tot PSD2

Elke bekende betaalmethode

Je integreert elke bekende online betaalmethode in je platform zonder technische kennis, met de gratis Mollie plug-ins. En als je later extra betaalmethodes wilt toevoegen, dan activeer je ze in je Dashboard met één druk op de knop.

Oplossing met Dovetail Integratieplatform

Met deze oplossing verhoog je dus het betaalgemak bij de klant en verzeker je jezelf van een veilige en snelle betaling. De vraag rest nu, hoe kan ik als groothandel deze oplossing integreren met Kerridge Wholesale, zonder dat daar maatwerk voor benodigd is. Voor één van onze relaties hebben we met behulp van Dovetail, de query designer en aantal procedurele aanpassingen deze digitale kassa geïntegreerd met Kerridge Wholesale.

Klant betaald via gegenereerde betaallink in verkooporderbevestiging

Bij orders waarvoor men de klant via de betaallink wil laten betalen is de volgende oplossing gemaakt:

 • In deze orders leg je (kenmerk in de verkooporder) het te betalen bedrag vast
 • De query signaleert deze orders
 • Dovetail doet voor deze orders een request aan Mollie voor de betaallink
 • Ontvangst betaallink Mollie
 • Dovetail schrijft deze betaallink terug naar de verkooporder in Wholesale
 • Je stuurt de klant de verkooporderbevestiging per mail inclusief de betaallink (uitvoerwijze in Wholesale) met het verzoek aan de klant om de betaallink te gebruiken
 • Als de consument op de link klikt wordt het te betalen bedrag uit de order opgehaald en het betaalproces gestart
 • In Wholesale wordt iedere statusupdate van de betaling teruggekoppeld. Het betreft de statussen: open, betaald, mislukt, verlopen
 • Na betaling kan de verkooporder verder het proces (levering) in en kan deze worden afgehaald of afgeleverd

Bredere toepassing mogelijk

Met deze oplossing wordt het B2C betalingsverkeer vereenvoudigd, maar deze oplossing zou ook prima toegepast kunnen worden in andere processen en met andere betaalproviders.

Denk hierbij aan het genereren van een betaallink bij facturen, aanmaningen/rekeningoverzichten, aanbetalingen, vooruitbetalingen of rembours leveringen.

Lennart van Dam
Lennart van Dam
Efficiënte & schaalbare organisatie

"Belangrijke zaken zijn niet urgent en urgente zaken zijn onbelangrijk, dit is voor veel organisaties herkenbaar. Iedereen is veelal druk met dagelijkse urgente werkzaamheden. Hierdoor ontstaat er een inefficiënte organisatie. Het is mijn uitdaging om groothandels en haar processen te optimaliseren zodat er een schaalbare en efficiënte organisatie ontstaat. Hierdoor kun je als bedrijf bezig zijn met activiteiten welke daadwerkelijk waarde toevoegen."